Bk Vimperk – Spartak Kaplice 68:63

10.11.2012 15:06

 K sobotnímu zápasu na palubovku domácích z Vimperka zavítal do té doby vedoucí tým soutěže Spartak Kaplice. Čekal se velmi tuhý boj o každý míč. Kaplice hraje velmi nepříjemnou obranu, která dělá problém všem družstvům v kraji. Po vyrovnané první čtvrtině, kterou ve svůj prospěch strhla Kaplice až v poslední minutě, začalo být jasné, že Vimperk bude mít v útoku velký problém. Hosté navíc trefovali důležité střely za tři body a pomalu se dostávali do vyššího rozdílu ve skóre. Jejich obrana fungovala velmi dobře a jediný dva hráči, kteří dělali pod jejich košem menší průvan byl M.Susol a z dálky velmi dobře střílel M.Matyk. V osmé minutě druhé čtvrtiny, po sporném rozhodnutí rozhodčích, neudržel nervy na uzdě M.Sitár a po technické chybě, kterou si vykoledoval za protesty u rozhodčího Mužíka, dostal následně i chybu diskvalifikační za nesportovní chování. Díky tomuto prohřešku Kaplice vstřelila šest bodů ( tři ze šestek a vzápětí po rozehrávce z půlky, exekutor šestek, R.Adámek, vstřelil i tříbodový koš) a odskočila Vimperku na rozdíl dvanácti bodů. Z Vimperkem to nevypadalo vůbec dobře a to je ještě čekala nejméně oblíbená třetí čtvrtina. V páté minutě třetí čtvrtiny ukazovala světelná tabule skóre 28:47 ve prospěch hostů a propastný rozdíl devatenácti bodů znamenal, že někteří z diváků začínali pomalu tušit, že tento zápas Vimperští asi nezvládnou. Třetí čtvrtina se dohrála vyrovnanou hrou a do poslední periody si nesl hostující tým luxusní náskok čtrnácti bodů. To co se ale odehrálo v poslední čtvrtině, to se dá přirovnat k malému zázraku. Kapličtí, nejspíš pod dojmem velkého náskoku, přestali praktikovat svou hru, v obraně byli nedůslední a v útoku jim zóna, kterou domácí aplikovali v obraně už na konci třetí periody, začala dělat velké problémy a nedokazovali se prosadit. Dvě minuty před koncem, po trojce a jednom úspěšném trestném hodu z následujícího útoku, J. Hodina dostal svůj tým na stejné skóre, které měla i Kaplice. Stav 61:61 a začínalo se od začátku. Kapličtí viditelně znervózněli a snažili se vstřelit koš za každou cenu. Vimperk ubránil a z protiútoku vstřelil svou čtvrtou trojku v utkání M. Matyk a poslal Vimperk do vedení o tři body. Do konce utkání bylo něco málo přes minutu a Kaplickým bylo jasné, že normální koš jim nebude stačit. Proto se pokusili o střelbu za tři body. Díky výborné obraně Vimperka, který pokryl klasické trojkaře hostů, vyšla střela na jednoho z pivotů Kaplice, který svým pokusem netrefil vůbec koš a k míči se po doskoku V.Kautmana dostal Vimperk. Následovala taktická bitva faulů ze strany Spartaku a i přes horší procento úspěšnosti ve střelbě trestných hodů, si Vimperk vítězství udržel.

   Vimperk prokázal velkou odolnost a i přes velmi nepříznivé skóre se dokázal vzchopit a téměř prohraný zápas otočit a dovézt do vítězného konce. Po velmi těžkém boji tak porazil vedoucího tabulky a tím ho také sesadil z prvního místa, na které se dostal Pelhřimov. Jediný tým, který doposavad dokázal Vimperk porazit na domácí palubovce.

   Vimperk k tomuto utkání nastoupil prakticky v nejsilnější sestavě, jelikož chyběl jen dlouhodobě zraněný P.Sládek a do utkání nakonec pro nevolnost nezasáhl M.Samec, který ale na lavičce připravený byl.

Průběh zápasu: 13:17, 26:34, 40:54, 68:63
Střelci Vimperka: M.Matyk 16(4), F.Doule 16, J.Hodina 15, M.Susol 12(1), M.Sitár 3(1), M.Gála 3, K.Vácha 2, V.Kautman 1, P.Lukáš a R.Klímek 0
Základní sestava: M.Susol – M.Sitár,M.Matyk – F.Doule,K.Vácha
Lavička: R.Klímek, M.Gála, P.Lukáš, V.Kautman, J.Hodina, M.Samec
Trenér: J.Heřta