Rozhovor s předsedou klubu

10.09.2013 15:39

1. Můžete krátce zhodnotit minulou sezónu?

  Z pohledu předsedy klubu musím určitě připomenout nekončící boj s financováním týmu. Sponzoři se shánějí velice těžko a většinu nákladů na pronájem tělocvičny, dopravování k venkovním zápasům a placení rozhodčích si musíme platit sami a nebo za pomoci hrstky sponzorů. Co se týče týmového hodnocení, můžeme být celkem spokojeni, dostali jsme přes první kolo play-off, kde jsme dokázali přehrát tým z Jindřichova Hradce, který byl posílen několika hráči se zkušenostmi z vyšších lig. V semifinále jsme vypadli s Pelhřimovem, který každý rok patří ke špičce.
  Z osobního (hráčského) hlediska můžu být relativně spokojen, ale je mnoho věcí na kterých jde zapracovat. Spokojen můžu být převážně s vytížením při zápasech a černou prací pro tým. Do budoucna to určitě chce zapracovat na zlepšení na útočné fázi

2. Nadcházející sezónu budete hrát dle nového systému. Hodnotíte nový hrací systém pozitivně nebo negativně. Na jaké umístění si letos věříte? 

  Se systémem soulasím a líbí se mi. V dřívějších letech bylo prakticky jedno, jak se odehrála základní část. Díky malému počtu týmů se do vyřazovací fáze probojoval každý kádr a týmy, kteří mají své týmy i ve vyšších ligách, posílali hráče na hostování do naší soutěže a play-off ve spoustě případech odehrál úplně jiný tým než v základní části. Tento systém bude nutit týmy se snažit hrát od začátku sezony a nespoléhat jen na PO. Díky tomu se určitě zvedne úroveň soutěže po celou sezonu. Co se týče umístění, netroufám si předvídat. Letos se do soutěže přihlásila rezerva Písku a z druhé ligy spadnuvší Humpolec. Oba tyto celky představují kvalitní týmy, se kterými budou zápasy velice těžké.

3. Proběhly uvnitř týmu nějaké změny?

  Co se týče změn, tak především se změnil post trenéra. Už tak vytěžovaný Jan Heřta uspěl při výběrovém řízení na pozici ředitele vimperského gymnázia (tímto mu celý klub ještě jednou blahopřeje), takže s jeho trénováním, především na venkovních zápasech, to vypadalo velice špatně. Zvolil se tedy nový trenér a to Václav Kautman, dlouholetý hráč Bk Vimperk. Jan Heřta ale určitě na lavičce Bk Vimperk bude přítomen a to především při domácích utkáních.
  K hráčským změnám došlo též. Po sezoně se do Písku vrátil L.Tóth, který Vimperku vypomáhal při PO. Z osobních důvodů skončil M.Matyk. Do týmu se tak budou postupně začleňovat odchovanci Bk Vimperk a letos konkretně Jarda Koudelka a Martin Kubiš.

4. V jakém aspektu hry potřebujete zabrat nejvíce?

Vimperští basketbalisté jsou známí svou tvrdou a nepříjemnou hrou převážně na obranné polovině. Z té samozřejmě chceme vycházet i v nadcházející sezoně. Zapracovat se musí převážně na fyzičce, jelikož letos to vypadá na malou rotaci hráčů v týmu, takže hráči budou muset vydržet větší minutáž v zápase, než tomu tak bylo dříve. A dalším problémem je střelba ze střední a delší vzdálenosti, se kterou se vimperští potýkají každý rok

5. Očekávají se pod novým trenérem změny ve stylu hry? 

Nečekám žádnou velkou změnu ve stylu hry pod novým trenérem, ale určitě nějaké změny nastanou. První změnu už pociťujeme při přípravě na novou sezonu v podobě tvrdších tréninků.

 

6. Jak jste na tom s mládeží?

Mládež je jako vždy problémová. V blízké době se do přípravy na zápasy připojí dva hráči juniorského věku a v záloze jsou 2-3 hráči věku dorosteneckého. Pokud jim vydrží chuť a vůle trénovat, můžou brzo nakouknout k mužům i oni.

7. Jak probíhalo léto a příprava na sezónu z pohledu hráče?

Letní příprava je většinou záležitost každého hráče individuálně. Někteří chodili běhat, někteří pilovat techniku střelby, někteří obojí a někteří nedělali nic. Pro spestření přípravy se Bk Vimperk zúčastnil dvou dílů 3x3 ČBF turnaje a to ve složení: M. Susol, R. Klímek, K.Vácha a J. Hodina, kde se poměřil i s hráči se zkušenostmi z Mattoni NBL.

8. Chcete na závěr něco vzkázat fanouškům?

Doufám, že nás budou chodit podporovat ještě více než tomu bylo loňskou sezonu a my se ji za to odvděčíme předváděnou hrou.

Odpovídá: Kamil Vácha

Otázky: Tomáš Janda